Талапкерге
1. Жоғары мектеп атауы: Тоқыма және тамақ инженериясы (ТжТИЖМ).
2. Жоғары мектеп құрамына: 5 кафедра кіреді: "Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және құрастырылуы", "Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалануы", "Тамақ инженериясы", "Азық-түлік өнімдері және мал шаруашылығы өнімдерінің технологиясы" "Техникалық мамандықтарға арналған дене тәрбиесі".
Қазіргі уақытта жоғары мектепте 3 ғылым докторы, 26 ғылым кандидаты және 9 РhD докторы, "жоғары оқу орнының үздік оқытушысы" атағын алған 7 оқытушы жұмыс істейді.
"Тоқыма және тамақ инженериясы" Жоғары мектебі студенттерінің контингенті 956-ны құрайды, оның ішінде 912 бакалавриат, 36 магистрант және 8 докторант, 98% мемлекеттік білім беру гранты негізінде оқиды.
Ғылыми зерттеулер тоқыма кластерін орнықты дамыту және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бойынша ғылым, техника және білім беру саласындағы халықаралық және республикалық жобалармен байланысты тамақ және тоқыма саласын дамытудың өзекті проблемалары мен үрдістері бойынша жүргізіледі.
Жоғары мектепте магистратура және РhD докторантура келесі білім беру бағдарламалары бойынша жұмыс істейді: "Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және құрастырылуы", "Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалануы", "сүт және сүт өнімдерінің технологиясы", "азық-түлік өнімдерінің технологиясы", "қайта өңдеу өндірісінің технологиясы", "ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің қауіпсіз технологиялары", "жануарлардан алынатын өнімдердің технологиясы", "функционалдық тамақ өнімдерін өндірудегі инновациялық технологиялар", "жеңіл өнеркәсіптегі Инновациялық технологиялар".
2019 жылы "Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және құрастырылуы" жоғары мектебінің білім беру бағдарламалары бакалавриат және магистратура, ал 2020 жылы докторантура бағдарламасы ASIIN агенттігінде (Германия) халықаралық аккредиттеуден өтті. Бұдан басқа, "жеңіл өнеркәсіптегі Инновациялық технологиялар" докторантурасының білім беру бағдарламасы білім беру сапасын қамтамасыз ету жөніндегі Тәуелсіз агенттікте (БСҚТҚА) халықаралық аккредиттеуден өтті.
Бакалавриат, магистратура және докторантураның "Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалануы" білім беру бағдарламасы 2020 жылы білім беру сапасын қамтамасыз ету жөніндегі Тәуелсіз агенттікте (БСҚТҚА) халықаралық аккредиттеуден өтті.
"Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" бакалавриатының білім беру бағдарламасы 2019 жылы білім беру сапасын қамтамасыз ету жөніндегі Тәуелсіз агенттікте (БСҚА) халықаралық аккредиттеуден өтті.
Жоғары мектеп шетелдік және отандық жетекші жоғары оқу орындарымен, ғылыми орталықтармен және ғылыми-зерттеу институттарымен тығыз қарым-қатынас жасайды: Хоф қолданбалы ғылымдар университеті (Германия), Гент университеті (Бельгия), Падуан Университеті (Италия), азық-түлік технологиялары Университеті (Болгария, Пловдив қ.), Валенсия Политехникалық университеті (Испания), Латвия ауыл шаруашылығы уиверситеті (Латвия), ЭГЕ университеті (Түркия, Измир қ.), Акдениз университеті (Түркия, Университеті, Румыния Iassi университеті, Link Campus ITALIAN UNIVERSITY, CRETHIDE VННО ( Греция), Санкт-Петербург ұлттық ақпараттық технологиялар, механика және оптика зерттеу университеті, Мәскеу мемлекеттік Тамақ өндірісі университеті, Харьков мемлекеттік тамақтану және сауда университеті, Иваново мемлекеттік тоқыма академиясы (Ресей Федерациясы, Иваново қ.), Мәскеу мемлекеттік дизайн және технология университеті (Ресей Федерациясы, Мәскеу қ.). Мәскеу), Санкт - Петербург мемлекеттік технология және дизайн университеті (Ресей Федерациясы, Санкт-Петербург қ.), Ташкент тоқыма және жеңіл өнеркәсіп институты, Ислам Каримов атындағы Ташкент мемлекеттік техникалық университеті (Өзбекстан), Кемеров мемлекеттік университеті (Ресей); Қырғыз мемлекеттік техникалық университеті. И. Раззакова (Қырғызстан Республикасы), Алматы технологиялық университеті, Қазақ ұлттық аграрлық университеті, Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті, Л. Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті.
Қазіргі уақытта Эразмус бағдарламасы бойынша "Өзбекстан-Қазақстан жоғары оқу орындарының тері және былғарыдан жасалған бұйымдар саласындағы әлеуетін күшейту" тақырыбы бойынша жұмыс және жоғары мектеп ғалымдары әзірлеген аралас биологиялық белсенді затпен бальзамдардың құрамын байыту бойынша шаруашылық келісімшарттағы жұмыс жүргізілуде. Шаруашылық келісімшарт жұмысының тапсырыс берушісі "Asyl Arman Herbs"ЖШС болып табылады.
Бұдан басқа, азық-түлік және тоқыма бағыты бойынша жоғары мектеп келесі кәсіпорындармен дуальды білім беруді енгізді: "Бал текстиль" ЖШС, "TN GRUP" ЖК, "Бөрте-Milk" ЖШС, "Барыс 2007"ЖШС.
"Тоқыма және тамақ инженериясы" ЖМ материалдық-техникалық базасы ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу үшін заманауи талаптарға сәйкес келеді. Бүгінде ЖМ ғалымдары 5 бағыт бойынша ҒЗЖ жүргізуде:
1. Табиғи ресурстарды, оның ішінде су ресурстарын ұтымды пайдалану, геология, қайта өңдеу, жаңа материалдар мен технологиялар, қауіпсіз бұйымдар мен конструкциялар;
2. Тамақ өнеркәсібінде пайдалану үшін биологиялық белсенді заттар мен жеміс-жидек ұнтақтарын алу мақсатында отандық селекцияның жеміс, жидек дақылдарының және жүзімнің перспективалы сорттарын қайта өңдеу технологиясын әзірлеу;
3. Нутриенттер мен нанокарбоксилаттарды (макроэлементтерді) пайдалана отырып, тағамдық құндылығы жоғары және ұзақ сақтау мерзімі бар тамақ өнімдерін өндіру технологиясын әзірлеу);
4. Функционалдық тамақ өнімдерін өндірудің инновациялық технологияларын әзірлеу
- антиоксиданттық қасиеттері бар жеміс-жидек шикізатын қайта өңдеу технологиясын әзірлеу;
- табиғи антиоксиданттармен байытылған ашыған сүт өнімдерін өндіру технологиясын жасау
-тамақ өнімдерін вакуумдық-атмосфералық кептіру
5. Жаңа ұн және кондитерлік өнімдерді әзірлеу:
- тағамдық құндылығы жоғары ұн және кондитерлік өнімдер технологияларын әзірлеу;
- ұннан жасалған икондитер бұйымдарын өндіру технологиясының сапасы мен қауіпсіздігін зерттеу.
Бүгінгі таңда қазіргі әлемде жастар өздерінің болашағына ерекше қызығушылық танытады. Жас ұрпақ өз мүмкіндіктеріне сенеді, болашақта оған қандай білім мен дағды пайдалы болатынын нақты біледі. Қазіргі жастар дамып, жаңа көкжиектер ашқысы келеді және қандай болмасын қиындықтарды жеңгісі келеді. Осыған байланысты "Бизнестің жол картасы 2020" бизнесті қолдау мен дамытудың мемлекеттік бағдарламасы шеңберінде "Тоқыма және тамақ инженериясы" Жоғары мектебінде 11.02.2020 ж.бастап 14.02.2020 ж. дейін "Импульс"семинар-тренингі өткізілді.
Бағдарламаның басталуы төрт күндік семинар болды, онда қатысушылар Стартапты іске қосу негіздерін зерттеді, атап айтқанда: "стартап идеясының маркетингтік талдауы. Нарықты, бәсекелестерді, әлеуетті клиенттердің сипаттамаларын бағалау. Перспективалылықты бағалау "және т.б. содан кейін жас стартаперлер өз жобаларын іс жүзінде іске асыруға көшеді – жобаны дамытудың" Жол картасын " жасайды, прототип жасайды. Жобаларды жаттықтырушылар (команданың дамуын қадағалайтын және қойылған мақсаттарға қол жеткізу мәселелері бойынша кеңес беретін тәжірибелі тәлімгерлер) бағыттайды және консультация береді.
Конкурстың негізгі мақсаты қатысушыларды ағымдағы немесе болашақ тендерлерге баса назар аудара отырып, жаңа бизнес-идеяларды, өнімдерді немесе қызметтерді әзірлеуге ынталандыру болды. "Импульс"семинар-тренингінен өткен студенттерден 21 өтініш түсті.
Келіп түскен стартаптарға бағалау жүргізуді Конкурстық комиссия жүзеге асырды. Бағалаудың негізгі критерийлері идеяның бірегейлігі, өзектілігі, әлеуметтік маңыздылығы және Стартапты іске асыру мүмкіндігі болды.
Жоғары мектеп келесі кәсіпорындармен ынтымақтасады: "Әлем БТ" ЖШС, "Бал текстиль" ЖШС, "AzalaСotton" ЖШС, "Azala Textile" ЖШС, "Назар Текстиль" ЖШС, "Ак Алтын" ЖШС, "Багара мақта" ЖШС, "Оңтүстік тері"ЖШС, "Oxy Textile" ЖШС, "Талапты" ЖШС, "Шымкент ПОШМИР" ЖШС, "Шымкент Кашемир" ЖШС, "ПОШ Тараз" ЖШС, "АГФ Групп" ӨК ЖШС, "ТОО" ЖШС тігін фабрикасы Гаухар"," СНАБ Лидер "ЖШС," jannaeltanova "сән үйі," шабитекс "ЖШС," Alatex "ЖШС," Оңтүстік тері "ЖШС," Фиорентина "ЖШС," Мадлен-KZ "ЖШС," Aryskayn "ЖШС," Фудмастерkz "ЖШС," Балмұздақ "ЖШС," Арай "ЖШС," Борте Милка "ЖШС," Каравай "ЖШС," ПРОЩАЕВА " ЖК», "MegapolisServices" ЖШС," Тараз қант зауыты" ЖШС," Барыс 2007" ЖШС," Ақтоты" ЖШС," Береке" ЖШС," Ерасыл 2030"ЖШС.
3. Жоғары мектеп мамандықтары:
№ |
Шифр |
Мамандықтар атауы |
Бейіндік пәдер комбинациясы |
|
1-ші бейіндік пәп |
2-ші бейіндік пәп |
|||
1. |
6В07230 |
Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және конструкциялануы |
Физика |
Математика |
2. |
6В07260 |
Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалауы |
Физика |
Математика |
3. |
6В07240 |
Азық-түлік және мал шаруашылығының өнімдерінің технологиясы |
Биология |
Химия |
4. |
6В07250 |
Қайта өңдеу өндірісінің технолоиясы |
Биология |
Химия |
4. Жоғары мектеп зертханалары
Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалануы кафедрасының «Трикотаж өндірісінің технологиясы» зертханасы.
Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалануы кафедрасының «Тоқыма материалдары» зертханасы.
Тамақ инженериясы кафедрасының зертханасы
Тамақ инженериясы кафедрасының «Сүт өнімдерін өңдеу»зертханасы
Тамақ инженериясы кафедрасының оқытушылары студенттермен зерттеу жұмысында
Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және конструкциялануы кафедрасы зертханасы.
5. Жоғары мектеп жатақханасы.
№3 жатақхана мекен-жайы Шымкент қ. Рысқұлбеков көшесі 3 үй.
№3 жатақхананың сыртқы көрінісі
№3 жатақхананың асханасы
6. Студенттік өмірден ақпарат.
Жоғары мектеп студенті Тоғжан Бекжігіт «Қала аруы 2016» номинациясын жеңіп алды.
Жоғары мектеп студенттері қоғамдық жұмыста.
Студенттер салауатты өмір салтын насихаттауда.
Студенттер іс тәжірибеде.
Студенттер сенбілікте.
Туркия елінен шақырылған ЭГЕМ университетінің профессоры Эрхан Киркай дәріс өткізуде.